Project Profile

Location: Pitlochry, Scotland

Building: Structural timber frame

Timber: Untreated Scottish Douglas fir with larch roof shingles

Architect: Robin Baker Architects

David Douglas Pavilion

The David Douglas pavilion at Pitlochry was built to commemorate the contribution of David Douglas to Scottish Forestry, fittingly it went on to win the Wood Award in 2003.


Project profile

The David Douglas pavilion was built for Pitlochry’s Scottish Plant Collectors Garden and its design intended to be innovative and promote the use of home grown timber. The primary structure is made entirely of untreated Scottish Douglas Fir. The roof is clad in untreated, heartwood larch shingles whilst doors and windows are made from laminated Scottish oak. The pavilion was designed and built in collaboration the Gaia Group who were approached by Scottish Enterprise and the Scottish Forest Industries Cluster Group because of their strong eco principles.