Project Profile

Location: Inverness

Building: Timber frame

Timber: Softwood with a plywood skin

Architect: Page + Park

Awards: RIAS Andrew Doolan Award for Architecture 2006: Winner
RIBA Awards 2006: Winner
Wood Awards 2005: Commercial & Public Access – Highly commended

 

Maggie's Centre

Maggie’s Centre

Maggie’s Centre in Inverness was opened in June 2005 drawing to a close an extremely interesting project for our timber engineering division.


About

Maggie’s Centre at Raigmore Hospital in Inverness was created in conjunction with architects Page + Park as well as the esteemed landscape designer Charles Jencks. Maggie’s Centre provides non-residential care for cancer patients.

The brief was to create an uplifting and inspiring building that could be a distraction from the actual purpose of the building. We certainly managed to meet the brief with this unusual and stimulating space that provides a number of interconnected and secluded areas so the building could respond to the cancer patients emotional variances.

The timber engineered building is actually two overlapping vesica shapes – one creating the main building and the other forming a garden space to create a flowing outside-inside space. There is actually a metaphorical meaning for the two overlapping shapes as it represents the metaphase of cell subdivision, where two cells materialise from one.

The timber frame for Maggie’s Centre in Inverness is fabricated largely from softwood with a plywood skin. The walls have a ten degree rake on them and the majority of the surfaces in the building are curved. Transforming the design from a 3D CAD model into the structural skeleton for the building was carried out in our framing yard in Wiltshire. Each module was systematically marked full scale onto the setting out floor of the workshop so that critical dimensions could be accurately transferred to the material itself.

Externally the building is copper which once naturally weathered turns green which is more accurately called vermilion.

In 2006 the building won the Andrew Doolan Award – Best Building in Scotland.